Rumänien
Huvudstad: Bukarest
Folkmängd: ca 19 miljoner
Tidszon: EET (svensk tid plus en timme)
Flygbolag: Lufthansa, Austrian Airlines, Norwegian Air Shuttle, LOT
Väder
Tempererat kontinentalt klimat. Vår-sommar temperaturer: 15-30° C. Det finns något spännande att göra under alla årstider (vandra eller uppleva små städer på våren och hösten, njuta av badorter på sommaren, åka skidor på vintern).
Språk
Rumänska är det officiella språket. Några minoritetsspråk: ungerska och tyska. Som besökare kan du enkelt hantera om du talar engelska, tyska, italienska, spanska eller franska. Rumäner är vänliga och hjälpsamma, fråga bara om vägen.
Valuta
1 RON = 2,4 SEK
Rumäniens valuta är RON (Lei). Du kan inte handla med € här, förutom på flygplatsen och i några andra speciella fall. Bankomater är lätta att hitta, kreditkort accepteras i de flesta butiker, restauranger, hotell och museer.
Pass
Rumänien är en del av EU, och nyligen även del av Schengen. Ett giltigt pass krävs dock för dem flesta icke-EU besökarna. EU-medborgare kan komma in med ett giltigt pass eller med ett nationellt ID-kort. Kontakta oss för frågor angående resedokument.
BRA ATT VETA INFÖR RESAN
Fakta om resmålet
Pass och visum
Rumänien tillhör sedan 2025 Schengen-området, Rumänien är med i Schengensamarbetet. Likväl kan du anmodas att identifiera dig under resan så res aldrig utan en giltig resehandling såsom pass eller nationellt ID-kort. En svensk /EU- medborgare kan vistas i Rumänien i upp till 90 dagar utan särskilt tillstånd, men för vistelse i mer än tre månader måste man registrera sig. För minderåriga svenska medborgare behövs inget särskilt inresetillstånd. Däremot har flygbolagen olika regler gällande ensamresande minderåriga. Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.
Väder och klimat
Rumänien, har ett tempererat kontinentalt klimat, med 4 distinkta årstider. Våren brukar börja i mars (ca 15°C). Sommaren kan bli riktigt varm (ca 25°C i juni, 30-35°C i juli och augusti). Hösten börjar i september och kan vara väldigt mild, med en skön värme (ca 20°C), men värmen dämpar ner mot slutet av oktober (ca 10-15°C). Vintern börjar i december och tar slut i februari. Vintrarna är kortare och ofta lite mildare än skandinaviska vintrar. Snöfall förekommer i regel i januari. Temperaturen brukar hålla sig konstant runt några minusgrader, men den kan ibland gå ner till -20°C på vissa ställen i fjällen.
Telefon och internet
Landsnumret är +40.
Rumänien är med i EU och därför ska det vara samma priser att ringa där som hemma i Sverige. Tänk dock ändå på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader. Tillgång till wi-fi finns vanligtvis på hotell, restauranger och ibland även i våra partners bussar. Rumänien stoltserar med hög hastighets bredband, men det kan vara så på vissa hotell att wi-fi inte är lika snabb som hemma.
Elektricitet
Rumänien har 230 volts spänning och standardfrekvensen är 50 Hz. På hotell, offentliga miljöer eller i privata hem används samma typ av eluttag som Sverige, ingen adapter behövs för svenska resenärer.
Bästa reseperiod
Under vår/försommar (april – juni) och höst (september – oktober) är vädret som behagligast, men även solresor under sommarhalvåret kan vara trevliga, samt skidresor under vintermånaderna.
Vaccination
Inga obligatoriska vaccinationer krävs för inresa, men många vaccinationskliniker rekommenderar att det s.k. grundskyddet ses över (polio-, stelkramps- och difterivaccinationer). Kontakta gärna en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Rumänien. Glöm inte att ta med dig ditt blåa försäkringskort från Försäkringskassan!
Språk
Rumänska är det officiella språket i Rumänien och i Transsylvanien. Det finns dock en stor del av befolkningen, speciellt i västra Transsylvanien, som pratar ungerska. I Sibius och Brasovs områden pratas det även tyska. Som turist kan man klara sig enkelt om man pratar engelska, tyska eller spanska.
Valuta & dricks
I Rumänien heter valutan Lei (RON). De flesta restaurangerna och butikerna tar kort. Det finns gott om bankomater runt om i landet. För dricks ska man dock ha förberett några sedlar, då det förväntas både av restaurangpersonal, guider och chaufförer.
EN Resa genom Transsylvanien: GENUINA upplevelser väntar...
Kort om Transsylvanien
Transsylvanien är en provins som sträcker sig över centrala och västra Rumänien. Namnet kommer ursprungligen från latin och betyder "landet bortom skogen". Det var de germanska bosättarna som kom till Transsylvanien i slutet på 1100-talet som satte grunden för regionens urbanistiska struktur. De flesta städerna i Transsylvanien bär två namn: ett rumänskt och ett tyskt. Själva Transsylvanien heter Siebenbürgen på tyska. Idag präglas Transsylvanien av mystik, mycket tack vare myten och legenden som skapats kring Dracula. I verkligheten är Transsylvanien en region full av historia och kultur, där människan och naturen lever tillsammans i en unik symbios. Du kommer att få reda på många fler fascinerande detaljer och berättelser när du kommer hit, men för tillfället är här några bra att veta detaljer. Detta är vårt favoritresmål, resmålet vi började vår story med. Men vi har numera fler spännande destinationer som väntar på att utforskas.
Resor
Konferens på Draculas Slott
Draculas Slott har varit vår mest efterfrågade konferenslokal sedan vår resebyrå grundades 2012. Mystiska trappgångar, hemliga korridorer och hemsökta rum, dock med kanon wi-fi och servering av utsökt vin och fina lokala ostar har skapat oförglömliga minnen för våra konferensgäster. Här kan vi anordna spännande kick-off aktiviteter som mysteriejakt tillsammans med den grymma greven, mousserande vinprovningar och stämningsfulla rundturer under fullmåne.
Ute i naturen i närheten av slottet finns allt från björnsafari till häpnadsväckande bergsvandringar eller forsränning.